Genomics: hoe, waarom, hoe verder?

Nieuws | de redactie
16 mei 2007 | Het panel voor de maatschappelijke agenda van genomics heeft zichzelf de vraag gesteld welke onderwerpen in het debat daarover meer aandacht verdienen. Dit zijn in de eerste plaats een aantal politiek bestuurlijke kwesties: hoe moet een democratische samenleving omgaan met een innovatieve technologie en de kansen, risico’s en belangen die hiermee gepaard gaan? Wat rechtvaardigt de publieke financiering van genomics?

Hoe verstandig is het om, met het oog op de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek, publiek-private samenwerking in dit veld te promoten? Ook identificeert het rapport dat 21 mei wordt aangeboden een aantal thema’s dat aandacht verdient. Deze hebben betrekking op ondermeer de privacywetgeving en het gebruik van lichaamsmateriaal, gezondheidsclaims op voedingsproducten, de toenemende verantwoordelijkheid van het individu voor ziektepreventie en gezondheid; de relatie tussen voeding en energie in het licht van de Noord-Zuid verhoudingen. Het rapport is actueel omdat het kabinet nog voor de zomer moet beslissen over een nieuwe subsidieaanvraag van 300 miljoen voor genomics onderzoek.

Het Maatschappelijk Panel bestaat uit 13 experts op sleutelposities in politiek, wetenschap, kunst en gezondheidszorg. Initiatiefnemer is het Centre for Society and Genomics in Nijmegen. (www.society-genomics.nl).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK