Innovatiebeleid: accentverschil tussen ministers?

Nieuws | de redactie
2 mei 2007 | EZ-minister Van der Hoeven spreekt op 20 juni de Innovatielezing aan de UTwente uit. Hieruit spreekt een opmerkelijk accent- en wellicht meningsverschil binnen het kabinet over de rol van het hoger onderwijs en onderzoek bij innovatie.


De jaarlijkse lezing in Twente richt zich op de bijzondere bijdrage die een universiteit kan leveren aan de innovatieve ontwikkeling van haar regio en lokale economische omgeving. Instellingen als de UTwente, de Canadese Waterloo University of de KU Leuven zijn toonaangevende voorbeelden van zo’n rol als trekker en magneet van een sterke regionale vernieuwing en soms ook revitalisering van een wegzakkende regio.

Over deze bijdrage van onderzoek en onderwijs heeft Plasterk zich niet alleen in zijn columns, maar ook als minister al meermalen sceptisch en afwijzend uitgelaten. “Een onderzoeker in Chicago of in Nederland die denkt: ik wil mijn regio versterken, die zal nooit iets belangrijks doen. Een onderzoeker hoort te denken: ik wil de ziekte van Alzheimer begrijpen, of ik wil kanker genezen, of ik wil weten hoe hersens werken”. Om die reden is het pikant dat de oud-minister van OCW, nu op EZ, over dit thema de jaarlijkse lezing zal uitspreken die door een universiteit is ingesteld om juist de tegengestelde visie uit te diepen en te verspreiden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK