Islam en democratie in debat

Nieuws | de redactie
22 mei 2007 | In Arabische gebieden en gebieden waar de Islam dominant is, is democratie nog niet vanzelfsprekend. Het is jammer dat in het voortdurende debat in het Westen over Islam en democratie de stem van Islamitische geleerden weinig wordt gehoord. Tijdens een symposium aan de VU op 23 mei zullen vier prominente Islamitische geleerden debatteren over de op het eerste gezicht problematische relatie tussen de Islam en democratie.

Een vaak gehoorde verklaring in het Westen is dat de kenmerken van een democratisch leven, zoals de scheiding van machten, de heerschappij van de seculiere wet, sociaal pluralisme, een representatieve regering, burgerlijke vrijheden en individuele rechten uniek zijn voor het Westen en de Islamitische waarden en praktijken praktisch incompatibel zijn met de democratische waarden en praktijken.

Het is echter de vraag of deze uitleg juist is. De deelnemers aan het debat zijn: Sadik al-Azm is een vooraanstaande Syrische filosoof en emeritus hoogleraar Moderne Europese Filosofie aan de Universiteit van Damascus.  Tariq Ramadan is Professor of Islamic Studies. Op dit moment is hij als Visiting Professor verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Abdolkarim Soroush is een vooraanstaande, controversiële denker uit Iran; hij doet onderzoek naar de mogelijke verbindingen van de Islam met open en democratische vormen van denken en handelen. Op dit moment is hij gasthoogleraar bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de VU en ISIM. Nasr Abu Zayd is onder andere hoogleraar Humanisme en Islam aan de Universiteit voor Humanistiek. In 2005 won hij de Ibn Rushd Prize for Freedom of Thought.

Asef Bayat, wetenschappelijk directeur van ISIM en Markha Valenta, post-doc Nieuwste Geschiedenis bij de Faculteit Letteren van de VU is gevraagd om de discussie te leiden. De Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU onderzoekt secularisatie en nieuwe vormen van spiritualiteit, pentecostalisme en islam. ISIM (internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld) richt zich op maatschappijvisies en maatschappelijke ambities van moslims over de hele wereld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK