Lectorenadvies aan Rouvoet

Nieuws | de redactie
29 mei 2007 | Vijftien lectoren presenteren een pleidooi voor een resolute lokale aanpak van een samenhangender jeugdbeleid. Hun manifest wordt aangeboden tijdens een debat met minister Rouvoet op de HU. De jeugdzorg moet zich meer richten op de leefwereld van kinderen en jongeren, buurten en scholen als uitvalsbasis nemen en nieuwe frontlijnberoepen ontwikkelen.


Het manifest is opgesteld door het landelijk lectorenplatform Zorg en Welzijn.De lectoren geven het signaal af dat in het jeugdbeleid consequent gekozen moet worden voor een aanpak van ‘zo vroeg mogelijk’ en ‘zo lokaal mogelijk’. De jeugdzorg moet beschikken over goed opgeleide frontlijnwerkers die de school en buurt als uitvalsbasis hebben. De Centra voor Jeugd en Gezin moeten deze presentie in de haarvaten van de samenleving mogelijk maken en ondersteunen.

Dit heeft ook consequenties voor de organisatie van de jeugdzorg. De jeugdzorg bestaat momenteel uit vele instituten die proberen samen te werken maar daar niet in slagen. Instituten zijn verkokerd, reactief en sterk gebureaucratiseerd. In de huidige organisatie van de jeugdzorg is de menselijke maat te weinig het uitgangspunt. De lectoren verwachten dat de minister voor deze menselijke maat en een samenhangend beleid kan zorgen.

Volgens het landelijke platform moet de buurtpedagoog het kernberoep worden in de jeugdzorg. Voor de scholing van deze sociale professionals dient een hbo-master ontwikkeld te worden. Deze bestaan nu al in het buitenland, maar niet in Nederland. Lectoren in het hbo verrichten onderzoek in de beroepspraktijk gericht op innovaties. Een nieuwe master voor de sociale professional zou een goede doorvertaling zijn van dit onderzoek naar het onderwijs.

Het manifest van de lectoren vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK