Maatschappelijke kwaliteit van onderzoek
Daarin staat stimulering van kennisuitwisseling en methodiekontwikkeling voorop, zowel nationaal als internationaal. In een seminar hierover gaan onderzoekers, directeuren van onderzoeksinstituten, programmamanagers en beleidsmakers met elkaar in debat over het meten en zichtbaar maken van de maatschappelijke impact en relevantie van wetenschappelijk onderzoek.
In de huidige systematiek van onderzoeksvisitaties wordt o.a. de relevantie van het onderzoek beoordeeld. De toetsing van de maatschappelijke impact van het onderzoek is een relatief nieuw fenomeen en omvat een bredere beschrijving dan op dit moment via het SEP gevraagd wordt. Een aantal instituten heeft reeds initiatieven hierop ontplooid. Duidelijk is dat methodieken hiervoor nauw dienen aan te sluiten bij het SEP en relatief lage uitvoeringslasten dienen te kennen.
Het project Evaluating Research in Context is voortgekomen uit een COS-project over de meting van maatschappelijke kwaliteit van onderzoek. In dat kader werd een methode ontwikkeld, de sci_Quest methode, die werd getest in het kader van een aantal visitaties. Dat resulteerde in een aantal activiteiten en publicaties in samenwerking met QANU en VSNU. De methode oogstte succes. Naar aanleiding van het in 2006 gepubliceerde boek werd besloten tot de instelling van een bredere groep waarin ook NWO en KNAW en recentelijk de HBO-Raad participeren.
Datum: dinsdag 12 juni 2007
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Tijd: 12.30-18.00
Kosten: € 50 (inclusief documentatie)
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
