Nijmeegse intensivering werkt

Nieuws | de redactie
24 mei 2007 | De wo-bachelor opleiding moet intensiever en uitdagender, zo zeggen VSNU, instellingen en ook Plasterk. In Nijmegen werden het huidige collegejaar de contacturen op alfa- en gammafaculteiten verhoogd naar minimaal vijftien uur per week in het eerste semester van het eerste jaar. Het eerste evaluatierapport is binnen en over het algemeen is de onderwijsintensivering goed verlopen. ‘Docenten krabben zich af en toe op de kop over hoe die extra uren ingevuld moeten worden.’

Dit zegt medewerker Frans Janssen, die tevens vaststelt dat studenten positief zijn over het aantal contacturen en bovendien zeggen een goed beeld te hebben gekregen van wat ‘studeren aan een universiteit’ en ‘academisch werken’ inhoudt bij de managementwetenschappen faculteit.

In veel gevallen hielden de faculteiten zich ook voor het tweede semester aan dit aantal uren, maar dit was niet verplicht. Ook voor het tweede jaar liggen plannen om zowel de contacturen als de studiebegeleiding te intensiveren. Of de eerstejaars studenten nu wél de 36 uur studeren in de week halen, moet nog blijken. Janssen: ‘De cijfers moeten nog komen. Ook de evaluaties van andere faculteiten zullen nog volgen. Dan gaan we ook kijken wat we met de kritiekpunten doen.’

Zo laat de invulling van de werkgroepen laat te wensen over. Studenten klagen onder andere over de zin en het niveau. ‘Het is nog vroeg om het geheel te evalueren, maar docenten krabben zich inderdaad af en toe op de kop over hoe die extra uren ingevuld moeten worden. Het vak Academische Vaardigheden bestond voorheen bijvoorbeeld uit twee contacturen en vier zelfwerkzaamheiduren waarin studenten zelf opdrachten moesten maken. Nu worden die opdrachten in een setting met een docent gemaakt. Men vraagt zich dan af waarom dat zo nodig in een lokaaltje moet gebeuren.’

[met dank aan Voxlog]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK