OESO geen norm voor Plasterk

Nieuws | de redactie
30 mei 2007 | Minister Plasterk blijft zich afstandelijk opstellen tegenover de review van het Nederlandse HO door de OESO. In de Studentenkamer liet hij zich ontvallen dat Nederland zich niet vanzelfsprekend zou moeten conformeren aan de gedachten die vanuit de OESO naar voren komen. "Het feit dat andere landen of de OESO iets vinden wil nog niet zeggen, dat wij dat dan hoeven te doen." Dit betrof met name de kritische analyses in de review over de zware achterstand van ons land bij het LevenLangLeren.

Het meer mensen van boven de 30 te laten (door)studeren was niet iets waar de minister direct voor voelde. “Je moet zoiets eerst zelf ook willen en ik weet niet of wij de kant op moeten gaan van het studeren door mensen van in de dertig of veertig.”

De reviewers van de OESO zijn op dit punt somber over de ontwikkeling in ons land. “This spells trouble for a country that aspires to be a leader in a knowledge-based world.” Nederland zit blijkens hun cijfers 50% onder het gemiddelde van de OESO-landen op dit vlak, “a relatively weak commitment.” Zeker als vergelijkbare landen als Zweden of UK nu reeds twee tot drie maal zo hoog scoren als dat OESO-gemiddelde.

Meer positief was de minister over de gedachte van een HOA, zoals het ISO in een strategische nota  had geformuleerd. Hij gaf aan dat hij het een goede gedachte vond om de toezichtfuncties op de borging die in NVAO en inspectie zijn opgenomen veel meer te gaan bundelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK