SP wil ‘promotiestudenten’ voorkomen

Nieuws | de redactie
29 mei 2007 | SP'er Jasper van Dijk wil dat OCW voorkomt dat universiteiten promovendi tot studenten degraderen om zo geld te besparen. Hij vindt dat zij volwaardige werknemers moeten blijven, met recht op volwaardige arbeidsvoorwaarden. De universiteiten van Groningen, Maastricht, Leiden en Amsterdam zijn bezig met de invoering van de nieuwe status van 'promotiestudenten.'

Zij willen deze onderzoekswerk willen doen verrichten, zonder hen nu al als volledige onderzoekers te betalen.  Van Dijk noemt deze “aangekondigde degradatie schadelijk voor het onderzoek- en innovatieklimaat in Nederland. Het is onterecht dat de nieuwe promotiestudenten hetzelfde werk doen als promovendi, maar niet onder de CAO vallen en duizenden euro’s minder krijgen. Daarnaast genieten zij geen ontslagbescherming, krijgen zij geen uitkering na ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid, is er geen pensioenopbouw, geen vakantiegeld en geen collectieve ziektekostenverzekering. Met dit stelsel wordt het voor promovendi aantrekkelijker om schoonmaker te worden, dat draagt natuurlijk niet bij aan een optimaal onderzoeksklimaat.”