Versnelde doorstroom hbo-wo mogelijk

Nieuws | de redactie
2 mei 2007 | De beste studenten Bestuurskunde van de HHS kunnen al tijdens de hbo-opleiding zich voorbereiden  op een master aan de Leidse universiteit. Door BaMa was het voor hbo’ers lastig geworden om door te stromen naar de Leidse master Bestuurskunde, onder meer omdat zij voor het wegwerken van deficiënties geen SF meer kregen.

 De hogeschool en Leiden hebben dit opgelost door een flink deel van het inhaalprogramma in de hbo-opleiding op te nemen in een specifieke minor. De invulling daarvan is in nauwe samenwerking met de Leidse universiteit tot stand gekomen; de minor bevat een aantal vakken die sterk lijken op hun equivalent in de universitaire bacheloropleiding. Daarmee is een hbo-student er echter nog niet. Naast het hbo-curriculum moeten drie extra pre-mastermodules worden gevolgd, vanaf het tweede jaar één per studiejaar. In het vierde jaar schrijven de hbo’ers hun scriptie, die al in het teken staat van de overstap naar de universiteit; een universitair docent is tweede lezer van de scriptie.

Het traject is alleen weggelegd voor de beste studenten. Ze moeten aan het eind van de propedeuse gemiddeld op een 8 of hoger staan en daarbij gemotiveerd zijn voor een universitaire studie. De leerweg zelf is vanwege zwaarte van de zware onderwijslast feitelijk ook nog eens selectief. In september 2006 is een pilot gestart met een groep tweedejaars én een zeer ambitieus derdejaarsgroepje dat het traject versneld doorloopt. In totaal gaat het om zestien studenten. Eén van hen heeft de eerste pre-masterambule niet gehaald, een tweede is tussentijds afgevallen. De veertien overgebleven studenten kunnen in september 2008 aan de masteropleiding Bestuurskunde beginnen. De universiteit en de hogeschool beschouwen het project als zo succesvol, dat besloten is tot een formeel convenant.

Een van de studenten die gebruik maakt van de mogelijkheid om door te stromen naar de universiteit is Suzanne van der Maadel. Zij komt van héél ver: haar eerste opleiding na het basisonderwijs was vmbo/mavo. Daarna volgde ze de mbo-opleiding Toerisme, om daarna in het hbo aan de opleiding Bestuurskunde te beginnen. Van der Maadel vertelt dat ze dyslectische problemen heeft maar tijdens haar lange mars door alle opleidingen steeds beter op haar plaats raakte. ‘Ik haal nu hogere cijfers dan in het mbo omdat ik het vakgebied heel erg leuk vind’, zegt ze. ‘En ik denk, en mijn school met mij, dat ik de universiteit ook nog aan kan.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK