Akademie en studenten slaan handen ineen

Nieuws | de redactie
18 juni 2007 | KNAW en ISO komen met een plan voor 'Akademie-assistenten', talenten die als studentassistent nauw betrokken worden bij concrete wetenschapsbeoefening. President Frits van Oostrom brak hiervoor al een lans tijdens de Researchmaster conferentie van de NVAO. De Akademie-assistent zal binnen de faculteit aan bijzondere projecten werken, als de opzet van nieuwe experimenten of onderzoeksinspanningen.

Centraal staat nauwe wisselwerking tussen de geïnteresseerde student en een inspirerende docent-onderzoeker, die op die manier ervaring en enthousiasme kan overdragen aan een nieuwe generatie. De Akademie hoopt hiermee een belangrijk nieuw instrument toe te voegen aan de bestaande formules voor universitair onderwijs en loopbaanbeleid. “Het stelsel past uitstekend in het Nederlandse systeem van hoger onderwijs: toegankelijk voor velen, met extra mogelijkheden voor speciaal getalenteerden”, zegt Frits van Oostrom, president van de KNAW.

De Akademie en het ISO vragen minister Plasterk om 5 miljoen per jaar beschikbaar te stellen. Daarmee kunnen jaarlijks ongeveer 750 masterstudenten een aanstelling krijgen van een dag per week. Dit najaar nog hoopt de KNAW een experiment te starten met de Akademie- assistenten. De faculteiten wordt gevraagd om plannen in te dienen. Het plan is vormgegeven door een KNAW-commissie onder voorzitterschap van Joris van Bergen, oud-lid van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, met leden uit de universitaire wereld en vertegenwoordigers van het ISO.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK