Dementiezorg liefde voor het leven

Nieuws | de redactie
5 juni 2007 | Als men de publieke opinie moet geloven, is het in verpleeghuizen niets dan kommer en kwel. In het boek ‘Psychogeriatrie, een vak om van te houden’ bewijzen 23 bevlogen mannen en vrouwen het tegendeel; zorg bij dementie is voor hen een ‘liefde voor het leven’. Staatssecretaris Jet Bussemaker zal het eerste exemplaar uitreiken van het boek ‘Psychogeriatrie, een vak om van te houden’, een publicatie van het Haagse lectoraat PsychoGeriatrie.

Bij de verzorging van dementerenden speelt de emotionele band tussen de verzorgende en de patiënt (en diens familie) een belangrijke rol. De combinatie van toenemende basiszorg met het relationele perspectief maakt de psychogeriatrie tot een vak apart. Dat blijkt ook uit de uitspraken van de geïnterviewden in dit boek, hun persoonlijke verhalen zijn ontroerend, hartverwarmend en aangrijpend. Verder wordt er in het boek aandacht besteed aan de gevolgen van de ziekte voor dementerenden en hun zorgverleners en het negatieve beeld van de psychogeriatrie. Ook is er aandacht voor de kernthema’s uit de psychogeriatrie: afnemende wederkerigheid, het verlies van een gedeelde wereld, waarheid en waarachtigheid, en de paradox van de normaliteit.

Het congres  (7 juni a.s.) wordt door het lectoraat georganiseerd samen met WoonZorgcentra Haaglanden, Zorggroep Florence, Mondriaan onderwijsgroep en de Vereniging voor Psychogeriatrie en Alzheimer Nederland. Het congres wil antwoord vinden op de vraag of de huidige opleidingen de (toekomstige) werker in de psychogeriatrie voldoende voorbereiden om professionele zorg te kunnen leveren aan mensen met dementie. Lector PsychoGeriatrie Dr. Bère Miesen opent het congres en staatssecretaris Jet Bussemaker spreekt na haar. Het ochtenddeel bestaat uit een aantal presentaties en wordt afgesloten met discussie en zorgtheater Hondsdraf.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK