Duits minister wil Canadees immigratiebeleid

Nieuws | de redactie
29 juni 2007 | Duitsland krimpt. Onderzoeksminister Annette Schavan en de OECD trekken daaruit een scherpe conclusie: nieuw talent komt niet meer demografisch lang natuurlijke weg de samenleving in. Na de zomer komt Schavan met een bijna ‘Canadees puntensysteem’ als migratiewet.

Opmerkelijk is dat coalitiepartner SPD deze openstelling ineens wenst af te remmen. De vrees voor de links- nationale populisten rond  Lafontaine, Gysi en de oude DDR-staatspartij verlamt de ruimdenkender sociaaldemocraten steeds meer. Schaven zegt daarover onder meer: “De situatie is nu volstrekt anders dan nog tien jaar geleden. Er worden veel minder kinderen geboren en de hogescholen en hightechbedrijven ontbreekt het simpelweg aan Nachwuchs. Tegelijk groeit de behoefte in de economie aan hoog gekwalificeerde mensen. Als we hier via maatwerk voor herstel van evenwicht zorgen, gaat dat niet ten koste van de Duitse werknemers. Zij hebben daar voor hun werkgelegenheid juist eerder baat bij.”

Ook al breekt de 30% van de bèta-tech studenten in Duitsland zijn studie af en laten cao’s ingenieurs in vele bedrijven al met 55 met pensioen gaan, de minister zet door, zo vertelt zij Der Spiegel . Ook in haar eigen partij roepen velen dat zij beter eerst de al aanwezige allochtonen kan integreren in de arbeidsmarkt. “We doen alles om het huidige potentieel in Duitsland te upgraden. Maar los daarvan is er een behoefte aan specialisten die het binnenlandse aanbod niet meer dekken kan. Hier moeten wij umdenken, auch in meiner Partei”. Ooit dachten we ‘hoe beperken we de immigratie om de sociale voorzieningen overeind te houden en ze te beschermen?’ Vandaag is die kwestie op een heel andere manier aan de orde”.

Schavan vindt dat Duitsland in zijn regelgeving duidelijk moet maken dat buitenlandse kenniswerkers echt welkom zijn. “Absolventen unserer Hochschulen” van buiten moeten de arbeidsmarkt opkunnen. Nu stuurt Duitsland hen na de bekostigde studie terug: “Teuer und unproduktiv”, noemt Schavan dit. “Der weltweite Innovationswettbewerb ist inzwischen längst ein weltweiter Wettbewerb um die besten Köpfe”.

De vertrouwelinge van kanselier Merkel wil op het niveau van branches en disciplines “klar definierte Engpässe in bestimmten akademischen Berufen” vaststellen en daar met een aan Canada ontleend puntensysteem-migratie concept concreet iets aan doen. “De mensen zien dat wel dat het hier niet om algemene immigratie gaat, maar om gerichte “Öffnung der Grenzen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK