‘Een briljant, wereldomspannend compromis’

Nieuws | de redactie
13 juni 2007 | Welke Nederlandse stad staat voor het eerste ‘global peace’ verdrag? Welke stad voor een compositie van Georg Friedrich Händel die nog steeds als meesterwerk uitgevoerd wordt? Waar kwam een eind aan twee eeuwen godsdienstoorlogen in Europa en werd flink verdiend aan de ‘lease’ van herenhuizen en feestpartijen die decennia van vrede inluidden? Utrecht.

Het VSNU-café van 21 juni heeft als thema ‘de vrede van Utrecht’ tussen universiteit en hogeschool. Komt ook hier een eind aan vruchteloze ideologische strijd van eeuwen tegen ‘ketters’ en hegemonie? ScienceGuide zocht uit hoe diep zo’n vreugdevolle ontwikkeling zich tot de historie van de Vrede van Utrecht van 1713 wel niet verhoudt. De grote kenner van dit onderwerp, die tijd en de stadshistorie van Utrecht is professor Renger de Bruin van de UU, conservator van het Centraal Museum in die stad. In gesprek over vrede, koning Juan Carlos’ gevoeligheid, grootse vuurwerken, Darfur en de oer-Hollandse kunst van geld verdienen aan
Historische wetenschap is een zaak van lange adem en goed geheugen. Je bent sinds 2005 bezig met de
Alleen de koppen lezen, maar de informatie missen? Voor € 85, - per jaar krijgt u onbeperkt toegang tot het platform en ontvangt u iedere week een nieuwsbrief! Het is mogelijk dat de organisatie waaraan u bent verbonden, een collectief abonnement heeft.

Hier kunt u zien of uw werkgever al een collectief abonnement heeft. In dat geval kunt u zich kosteloos registeren.

Al individueel abonnee? Klik hier voor login. Geen abonnee? Abonneer nu


«
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK