ETH zet lijn naar de toekomst uit
Zijn ETH lokt onderzoekers en hoogleraren niet met enorme salarissen. “Wir locken mit den Forschungsumfeld und der Ausstattung”. Is het voor een buitenlandse kenniswerker beter daarbij de lokale regels aan te passen, dan verliest bij de ETH de bureaucratie, want “das Motto lautet: ‘keine Regel darf so stur sein, dass sie nicht eine Ausnahme erlaubt”.
Voor onderzoekers is Zürich steeds meer een alternatief, ook voor de MIT’s en Harvards van deze wereld. Het ontbreken van een basisbekostiging in de USA speelt hier een rol. “Man muss dort sogar das eigene Gehalt aus Drittmittelen finanzieren”. Onderzoeksambities dreigen dan veel korte termijnsuccesjes prioritair te maken. Maar omdat de ETH minder complexe onderzoeksprogrammeringen – en hun financieringsbureaucratie kent – speelt ook de administratieve last in het Zwitserse voordeel.
De TU bouwt bovendien een compleet nieuw stadsdeel, ScienceCity, op de Hönggerberg. Deze campus met congresfaciliteiten, levenlangleren- en R&D-centra en woningen voor 1000 studenten moet in 2011 klaar zijn. Tot dat moment zijn de radicale hervormingsideeën van het CvB wat afgezwakt geworden. De rector valt daarom tijdelijk in als chef, zo geeft hij in Der Spiegel prudent aan.
Meest Gelezen
