Franse cultuur digitaal uit Utrecht

Nieuws | de redactie
5 juni 2007 | RELIEF is het eerste digitale tijdschrift op het gebied van de Franse literatuur en cultuur in Europa. Het is een inititiatef van UU hoogleraar Maarten van Buuren. Aan het eerste nummer, getiteld 'Sartre actuellement' zullen ondermeer bijdragen leveren: Michel Contat, Michel Rybalka, Alfredo Gomez- Muller, Annie Cohen-Solal en een aantal binnenlandse en buitenlandse Sartre-kenners. Het nummer zal op 8 juni a.s. 'de lucht in' worden gestuurd.


De ambities zijn hoog gesteld: een internationaal, peer-reviewed, tijdschrift oprichten dat de nadelen van traditionele papieren tijdschriften vermijdt (kostbare productie, hoge verzendkosten, klein bereik) en de voordelen van het world-wide-web maximaal benut: globaal bereik, uitbuiting van digitale mogelijkheden (illustraties, waar nodig filmpjes en geluid, het permanent beschikbaar blijven van oude afleveringen in een digitaal archief) en een beperking van kosten.

RELIEF zal, als eerste elektronische tijdschrift in Nederland, gebruik maken van het zogenaamde Open Journal System (OJS), dat is een ver uitgewerkt format waarin het merendeel van de administratieve taken die tot nu toe door de redacties van tijdschriften moet worden gedaan, overgenomen wordt door het OJS-systeem, zoals inleveren van kopij, beantwoorden van auteurs, doorsturen van kopij aan redacteurs, doorsturen van kopij aan leden van de peer-review; hun herinneringen sturen als ze de voorgeschreven termijn overschrijden, enz. De redactie kan zich bepalen tot wat tegenwoordig de ‘content’ heet. Het systeem zal worden toegelicht tijdens de lancering op 8 juni.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK