Helft uitval wo in eerste jaar

Nieuws | de redactie
8 juni 2007 | De universiteiten gaan het onderwijs meer toesnijden op de behoeften van de studenten: meer structuur, verbetering van studiecultuur, intensievere lesvormen. Het doel is studenten te prikkelen sneller en succesvoller te studeren. De VSNU komt hierover met een factsheet en regionale conferenties om dit concreet uit te werken. Studenten die een verkeerde keuze gemaakt hebben of toch een andere onderwijsvorm zoeken moeten  zo snel mogelijk kunnen switchen. 

Ruim 10% van de studenten verlaat na het eerste jaar de universiteit. Twee derde van hen gaat wel verder in het hoger onderwijs en volgt dan een opleiding in het hoger beroeps onderwijs. In de daarop volgende jaren van de studie valt nog eens eenzelfde percentage van de studenten uit. De helft van de uitvallers strandt dus in de propedeuse fase van de universiteit.

De studenten die hun opleiding blijven volgen moeten door een persoonlijker en inspirerender aanpak uitgedaagd worden korter over hun opleiding te doen. Op dit moment heeft  45,1 % van de studenten na vier jaar de bacheloropleiding afgerond. Veel studenten zijn dan nog bezig met hun opleiding. Vrouwelijke studenten studeren op dit moment overigens sneller en succesvoller dan mannen.
“Wij  willen graag voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan meer hoger opgeleiden, dus streven we ernaar dat dit percentage snel omhoog gaat”, aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. “Uiteindelijk moet ruim 80% van onze studenten een bachelordiploma halen. Daarnaast willen we dat meer studenten meer dan alleen het basisprogramma studeren”.

Lees het uitvoerige interview van Noorda met ScienceGuide over het succes en de problemen in de bacheloropleidingen hier .
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK