Kennisregio in beeld

Nieuws | de redactie
20 juni 2007 | Minister Plasterk heeft niet veel met de bijdrage van onderzoekers aan de ontwikkeling van hun regio.  “Een onderzoeker in Chicago of in Nederland die denkt: ik wil mijn regio versterken, die zal nooit iets belangrijks doen. Een onderzoeker hoort te denken: ik wil de ziekte van Alzheimer begrijpen, of ik wil kanker genezen, of ik wil weten hoe hersens werken”. De Tilburgse hoogleraren economische geografie, Frans Boekema ,en organisatiewetenschappen, Roel Rutten, komen met het boek The learning region dat hem van repliek dient.


Silicon Valley en het gebied rond het Indiase Bangalore zijn bekende voorbeelden van learning regions ofwel kennisregio’s. Maar ook in Noord-Brabant zien zij een zeer innovatieve en booming regio rond Eindhoven met zijn high-tech campus. Veelbelovende regio’s verenigen diverse krachten: industriële innovatieve power, nieuwe kennis en inzichten van universiteiten en krachtige steun van de overheid. Er vindt intensieve kruisbestuiving plaats. Het boek bevat bijdragen internationaal toonaangevende onderzoekers op dit terrein en dat van de ontwikkeling van creative cities, zoals Kevin Morgan, Michael Storper, Richard Florida en Ed Malecki.

Rond de presentatie op 26 juni is er tevens een symposium, waarop vragen aan de orde komen als ‘wat is een learning region?’ ‘Aan welke criteria moet een kennisregio voldoen en wanneer is een kennisregio succesvol?’ ‘Waarom presteren sommige regio’s beter dan andere?’ Kevin Morgan, een van de grondleggers van de learning region, zal de keynote lezing verzorgen. Verder spreken onder meer Jan Lambooy, Mikel Landabaso en Leon Oerlemans, almede de samenstellers van het boek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK