Metingen oppervlaktewater nu ook buiten het lab

Nieuws | de redactie
11 juni 2007 | Opgeloste organische stoffen zijn een belangrijke indicator voor de gezondheid van oppervlaktewater. Aan de VU is een meetmethode ontwikkeld waarmee direct in het veld de concentratie hiervan kan worden bepaald.

Deze meetmethode, waarbij de waterkwaliteit wordt afgeleid van een nauwkeurige opname van de kleur van het water, is veel goedkoper en sneller dan de gebruikelijke laboratoriumbepalingen, aldus onderzoeker Marnix Laanen die dinsdag 12 juni op dit onderwerp zal promoveren aan de VU.

Behalve een belangrijke voedselbron zijn opgeloste organische stoffen ook onmisbaar in het water als een buffer, waarbij het ecosysteem wordt beschermd tegen vervuiling en ultraviolette zonnestraling. Recent staat ook de rol van deze stoffen als koolstofreservoir met betrekking tot de klimaatverandering in de belangstelling. Omdat de meerderheid van deze stoffen gekleurd is, zijn ze te ‘zien’ met behulp van een spectrometer. Dit zogenaamde Coloured Dissolved Organic Matter (CDOM) kleurt helder water geel tot bruin.

In zijn onderzoek toont Laanen aan dat ook de concentratie CDOM, naast de al in eerdere studies afgeleide concentraties chlorofyl (algen) en zwevend stof, kan worden afgeleid met behulp van een semi-analytisch optisch model en geavanceerde oplossingstechnieken. Een belangrijke bijdrage was het gebruik van een speciale spectrometer die referentie absorptiespectra kan meten welke niet door verstrooiing worden beïnvloed, een zogenaamde PSICAM.

De gebruikte technieken kunnen in principe ook op hyperspectrale satelliet- en vliegtuigbeelden worden toegepast, mits er nog een kleine stap gemaakt wordt in de gevoeligheid van de sensoren en op het gebied van atmosferische correctie. Daarmee levert water remote sensing niet alleen snelle en goedkope informatie, maar ook ruimtelijke dekking.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK