Nieuwe masters voor nieuw medisch beroep

Nieuws | de redactie
22 juni 2007 | De Hogeschool Rotterdam presenteert 6 juli haar eerste lichting afgestudeerde Physician Assistant - Klinisch Verloskundigen. Zij voltooiden deze nieuwe hbo-masteropleiding, die tot stand gekomen in samenwerking met het Erasmus MC en de Stichting Rotterdamse Opleiding tot Verloskundige. Het beroep is nieuw in Nederland.

De Physician Assistant biedt de arts ondersteuning door zelfstandig medische taken te verrichten, zoals het stellen van diagnoses en het verrichten van behandelingen en onderzoek. Ook is hij gericht op het zelfstandig oplossen van complexe problematiek. In Nederland zijn momenteel ruim 440 klinisch verloskundigen werkzaam. Dit aantal groeit: van 13,9% tien jaar geleden tot 21% in 2006.

De diploma-uitreiking wordt gekoppeld aan een minisymposium: “Nieuwe masters bevallen goed”. Tijdens het symposium ‘Nieuwe masters bevallen goed’, wordt gekeken naar de bijdrage aan de zorg door de PA – klinisch verloskundige. Prof. Dr. E.A.P. Steegers, gynaecoloog van het Erasmus MC, gaat daar in op de visie achter de masteropleiding en dr. A. Franx, gynaecoloog van het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg, op de vragen: wat maakt het verschil en welke effecten zie je al op de werkvloer nu verloskundigen de opleiding doen? S.J. Toet, voorzitter van de KNOV, vertelt over de positionering van de Klinisch Verloskundige in de toekomst.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK