‘Nieuwe wind’ Plasterk verontrust HBO

Nieuws | de redactie
18 juni 2007 | De HBO-raad maakt zich zorgen over de opvattingen van minister Plasterk in zake de governance van het hoger onderwijs. “De instellingen zijn geen piramidale bevelshuishoudingen, maar netwerkorganisaties waarin sturing zonder binding en betrokkenheid een illusie is.

Dat geldt zowel de betrokkenheid en binding van docenten, onderzoeker, studenten als de maatschappelijke omgeving van stakeholders,” zo benadrukte secretaris-directeur Ad de Graaf in een voordracht op de medezeggenschapsmanifestatie van de LSVb. Daarom is de hbo-koepel bezorgd over de “onuitroeibare hang naar centrale regelingen” die in actuele discussies –zoals die over de medezeggenschap van studenten- domineert.

In het bijzonder noemde De Graaf daarbij wat minister Plasterk “de nieuwe wind op OCW” had genoemd, namelijk zijn nadruk op strenge ingrepen als klachten over de kwaliteit of klantvriendelijkheid van het onderwijs hem ter ore komen. Zulke geluiden werken vaak contraproductief, zo vreest De Graaf. “De minister gaat dan nota bene na een stukje in de Telegraaf persoonlijk op bezoek naar een opleiding in Rotterdam om de klachten van studenten te checken. Het bericht bleek niet erg te kloppen en de minister houdt zich zo bezig met dingen waar hij helemaal niet over gaat. Ik vind het verder prima dat hij zijn licht in zo’n situatie ter plekke op steekt, maar toch…”

De daaruit voortkomende “nieuwe wind” versterkt volgens De Graaf alleen maar die ‘onuitroeibare hang’ naar centralisme. “Deze governance opvatting is niet iets waar we als hoger onderwijs gelukkiger van zullen worden.” Want door het gelijktijdige anti-bureaucratie discours in de samenleving en ook het HO worden eisen tot het stellen van nog meer “centrale normstellingen en regelingen om die op te leggen en toezicht te versterken” Vervolgens verzet men zich weer tegen het feit dat er weer regels en centrale eisen worden opgelegd, zo voorspelde De Graaf.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK