OU vult witte vlek kabinet

Nieuws | de redactie
27 juni 2007 | Nederland moet innovatiever en inspirerender worden, vindt OU-rector Fred Mulder. Daarvoor moet de hele samenleving wijzer, slimmer en vaardiger worden. “Op de Argumentenkaart voor Leven Lang Leren komen wij met 27 voorstellen. Deze voorstellen worden de komende maanden met de onderwijsorganisaties, de sociale partners en de overheid besproken en verder uitgewerkt. Dit biedt het kabinet een prima mogelijkheid om de witte vlek op het terrein van LLL in haar recente Beleidsprogramma te vervangen door een stevige actie."

 Het motto Samen werken, Samen leven kan het kabinet dan meteen verrijken door het aan te vullen met Samen leren, zo suggereert Mulder. Vier organisaties, die het Nationaal Initiatief ‘Lang Leve Leren!’ hebben gestart (Teleac/NOT, SURFfoundation, Kennisnet Ict op School en de Open Universiteit Nederland), hebben deze Argumentenkaart laten maken met een overzicht van wat er zoal gedaan moet worden om meer volwassen Nederlanders aan het leren te zetten. Daarvoor is nodig dat leren leuker wordt gemaakt, dat het voor mensen en bedrijven lonend is om te blijven leren, dat leren gecombineerd kan worden met werk en zorgtaken, en dat scholen, ROC’s, hogescholen en universiteiten ook de goede vormen van levenlang leren aanbieden. Een Nationaal Actieprogramma Leven Lang Leren wordt in de kaart in een eerste schets inhoud gegeven.

Op de kaart worden concrete voorstellen gedaan, bijvoorbeeld om iedere Nederlander de mogelijkheid te geven een eenvoudige test te doen op internet waarmee duidelijk wordt wat iemand al aan kennis en ervaring heeft, en welke mogelijkheden er zijn om eventueel verder te leren. Een ander voorbeeld is dat er in Nederland naast de Open Universiteit ook een Open MBO en een Open Hogeschool zouden moeten komen, waarin mensen op tijden die ze zelf kiezen aan een cursus kunnen beginnen, en dat op tijdstippen doen die het beste bij hen passen. De toegankelijkheid zou laagdrempelig moeten zijn, het aanbod flexibel, van hoge kwaliteit en gericht op begeleide zelfstudie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK