Over het versterken van vakbondsmacht

Nieuws | de redactie
28 juni 2007 | Het NCSI organiseert op 4 juli 2007 een seminar met de titel ‘Organizing” als principe: over het nieuwe vakbondswerk in bedrijven en sectoren’.  De internationale en nationale vakbeweging ontwikkelen nieuwe methoden om leden te werven en de slagkracht te vergroten. Communicatiecampagnes en het aanbieden van voordelen voor leden zijn in vele varianten bekend. “Organizing” verschilt hiervan door de strategische aanpak bij de start en door de nadruk op “empowering” van de medewerkers en opbouwen van vakbondsmacht.


Tijdens het seminar maakt u kennis met Organizing. Het is de bedoeling er een interactieve bijeenkomst van de maken waar de deelnemers ook hun eigen inbreng hebben. Bea van den Bosch, voorheen projectleider van de Cao- campagne in de Horeca en Eddy Stam, initiatiefnemer en projectleider van de Organizing activiteiten van de FNV bond, zullen hun ervaringen delen tijdens dit seminar. Er zijn geen kosten verbonden aan het seminar maar u dient zich wel aan te melden. Dat kan hier.

Internationaal is er nogal wat aandacht voor organizing. Guy Mundlak van de Universiteit van Tel Aviv en ook Michael Crosby uit Australië hebben ieder afzonderlijk een film over dit thema gemaakt, terwijl de laatstgenoemde het standaardwerk ‘Power at work’ op zijn naam heeft. Verder hebben Stephen Lerner, de strateeg van SEIU (‘justice for janitors’), en ook Dirk Kloosterboer (vakcentrale FNV) over dit onderwerp een en ander gepubliceerd.

Een voorbeeld dat tijdens het seminar wordt besproken betreft de Horecacampagne van de FNV. Een CAO campagne is een nieuwe vorm van vakbondswerk dat een aantal raakvlakken heeft met Organizing. Zo is er vooraf een sectoranalyse gemaakt; er zijn diverse lokale acties op de werkvloer geweest, waaronder een kleine staking en is een coalitie aangegaan met de studentenvakbond LSVb (veel studenten werken in de horeca). De acties hebben zowel leden als invloed opgeleverd: er wordt weer met werkgevers over de CAO gesproken en bij stationskiosken en een aantal hotels zijn de arbeidsvoorwaarden verbeterd.

Bij vakbonden is er groeiende belangstelling voor vernieuwend vakbondswerk in bedrijven en sectoren in combinatie met het winnen van leden. Organizing loopt hier als een rode draad doorheen, toch is niet alle vakbondsvernieuwing automatisch ook organizing. Wat is Organizing dan precies? Wat zijn belangrijke kenmerken en hoe werkt het?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK