Planeten alom

Nieuws | de redactie
4 juni 2007 | De golf ontdekkeningen van exoplaneten lijkt zich versneld voort te zetten. Op een groot astronomencongres in Honolulu zijn in een keer 28 nieuwe planeten van buiten ons zonnestelsel bekend gemaakt. In totaal zijn er nu 236 geïdentificeerd.

Deze planeten lijken echter niet of nauwelijks op onze aarde. Vooral hun omloopbanen verschilt meestal radicaal. In plaats van een bijna volmaakte cirkel draaien de meeste in sterk elliptische banen om een ster. Dat makt levensvormen hoogst onwaarschijnlijk. Dit soort baan leidt er namelijk toe, dat meerdere malen per ‘jaar’ de planeet zo dicht bij de ster komt, dat eventuele atmosfeer en de bodem onder een bombardement van extreem sterke straling komt te liggen. Niettemin zeggen astronomen van Berkeley naar aanleiding van de recente ontdekkingen, dat dit ertoe zou kunnen voern, dat alleen in ons melkwegstelsel al 20 miljoen sterren met een of meer planeten in een baan om hen heen aanwezig zouden moeten zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK