RUG vertrouwt op Plasterk in PVV-kwestie

Nieuws | de redactie
27 juni 2007 | De Groningse universiteit wacht het antwoord van het kabinet op de PVV-vragen over eventuele beëindiging van de bekostiging van deze universiteit "met een gerust hart af." De rector laat ScienceGuide weten dat "de insteek van de PVV een heel andere is dan de onze. Beide gezichtspunten zijn inmiddels genoegzaam bekend."


Hij vindt het daarom geen reden ongerust te zijn over de opstelling van minister Plasterk. “We wachten de antwoorden van de minister op de vragen van de PVV met een gerust hart af. Verder hebben we geen behoefte om te reageren. Wel willen we nog benadrukken dat er nooit sprake is geweest van eisen van de zijde van de student.”  Uit Kamervragen van het lid Bosma blijkt dat deze partij zich zo stoort aan het gedrag van het bestuur van de universiteit dat zij minister Plasterk vraagt of hij “bereid [is] desnoods alle banden met de RuG te verbreken, inclusief de financiële?”

Het gaat om de toekomendheid van de instelling ten opzichte van een studente die omwille van haar geloof in een niqab het onderwijs zou willen volgen. Wilders c.s. zijn van oordeel dat “de Rijksuniversiteit Groningen hiermee toegeeft aan een ideologie waarvan de kernwaarden strijdig zijn met de Nederlandse waarden.”  “We moeten zeker niet te makkelijk over deze zaak denken. De islamisering is een enorme bedreiging, uiteindelijk ook voor de academische vrijheid. Robert Spencer stelt bijvoorbeeld dat wetenschap nooit kan floreren in een islamitische samenleving omdat islam het niet accepteert dat allah door wetenschappers als het ware beperkt wordt in zijn almacht. Dus E = MC2 ? Dat maakt allah zelf wel uit. Hij is almachtig en niet gebonden aan natuurkundige wetten”, zo zei Bosma tegen de Groninger Universiteitskrant.

Volgens Bosma is het een taak van de universitaire wereld zich “schrap te zetten” tegen totalitaire ideologieën, waartoe hij ook de islam rekent. “Deze cultuur staat haaks op onze academische vrijheid. Daarnaast zien we binnen de islam niet of nauwelijks de cultuur van zelfkritiek. Islam streeft naar jihad en naar sjaria.”

Vanuit de studenten klinkt scherpe kritiek op deze gedachte. ISO-voorzitter Bastiaan Verweij zegt tegen ScienceGuide : “Zolang er duidelijke communicatie is geweest tussen het bestuur van de RUG en de betreffende student en de onderwijskwaliteit in hun ogen niet in het gedrang is gekomen door dit besluit, is het ronduit absurd om te denken aan dusdanig verstrekkende maatregelen om bekostiging van de RUG te staken en contacten te verbreken.” Zijn LSVb-collega Koen Wassink onderstreept: “Wij vertrouwen erop dat de RUG de kwestie zorgvuldig heeft bekeken. Zolang de kwaliteit van het onderwijs aan de RUG niet in negatieve zin wordt beïnvloed door dit besluit, is alleen al het voorstel tot stopzetting van de bekosting van de RUG en het verbreken van de contacten met deze universiteit onbegrijpelijk en niet gepast.”  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK