Spiekbriefjes rijke kennisbron

Nieuws | de redactie
8 juni 2007 | Günter Hessenauer is docent wiskunde en verzamelaar. Men noemde hem in de 40 jaar van zijn hobby vaak 'ein Spinner'. "Als fleißiger junger Schüler habe ich nach Unterrichtsschluss immer geschaut, ob die Klasse sauber ist, und die liegen gebliebenen Zettel eingesammelt." De spiekbriefjes en andere uitingen als karikaturen en amoureuze exclamaties overleefden opruimingen en verhuizingen.

 De Nürnbergse gymnasiumleraar blijkt nu toch een zeer gewaardeerde bron voor wetenschappers op het terrein van jeugdcultuur, onderwijskunde, pedagogiek. Want zijn 5000 spiekbriefjes uit vijf decennia vormen nu onderwerp van onderzoek en deel van de collectie van het onderwijshistorische museum aan de faculteit opvoedingswetenschappen aan de Uni Erlangen-Nürnberg. “Die Übergabe der Spickzettel an die Forschung ist ein Glücksfall,” jubelden de medewerkers van het instituut dat al een collectie van 100.000 objecten uit de schoolgeschiedenis bezit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK