Spinozapremie voor Marcel Dicke

Nieuws | de redactie
4 juni 2007 | Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen Universiteit is een van de winnaars van de Spinozapremie 2007. De ecoloog ontvangt de grootste wetenschappelijke honorering van Nederland voor zijn multidisciplinaire onderzoek naar de ecologische wisselwerking tussen gastheerplanten, vraatinsecten en roofinsecten. Lees hier zijn interview met ScienceGuide.


Zijn leerstoelgroep Entomologie richt zich op zowel fundamenteel wetenschappelijk als op toepassingsgericht onderzoek. Het team concentreert zich bijvoorbeeld op de manier waarop plantenetende insecten hun waardplant vinden, en hoe planten vervolgens gaan samenwerken met vleesetende insecten die zij als een soort lijfwachten lokken door geuren te verspreiden.

Ander onderzoek richt zich op malariamuggen: hoe vinden die hun gastheer, welke specifieke geuren vinden zij attractief dan wel afstotend? Dit fundamenteel onderzoek is de basis voor toegepast onderzoek. Daarin richten onderzoekers van Entomologie zich bijvoorbeeld op het ontwikkelen van biologische en geïntegreerde bestrijding van plagen in kassen, in fruit en in vollegronds groenteteelt en bestrijding van malariamuggen.

Ook zoeken zij naar mogelijkheden om malariamuggen in de tropen buiten de dorpen te houden met behulp van afstotende geuren die uit het fundamenteel onderzoek zijn geïdentificeerd. Op zulke innovatieve manieren zijn ook ander plaaginsecten of ziekteoverbrengende insecten te weren. De leerstoelgroep Entomologie heeft door haar wetenschappelijk onderzoek en haar maatschappelijke activiteiten insecten en hun veelvoudige relatie met de mens en maatschappij duidelijk op de kaart gezet.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK