‘Stop bekostiging Groningse universiteit’

Nieuws | de redactie
26 juni 2007 | De PVV wil dat het kabinet overweegt de bekostiging van de RUG te staken. Uit Kamervragen van het lid Bosma blijkt dat deze partij zich zozeer stoort aan het gedrag van het bestuur van de universiteit dat zij minister Plasterk vraagt of hij “bereid [is] desnoods alle banden met de RuG te verbreken, inclusief de financiële?”

Het gaat om de toekomendheid van de instelling ten opzichte van een studente die omwille van haar geloof in een niqab het onderwijs zou willen volgen. Wilders c.s. zijn van oordeel dat “de Rijksuniversiteit Groningen hiermee toegeeft aan een ideologie waarvan de kernwaarden strijdig zijn met de Nederlandse waarden.”

De minister wordt daarom gevraagd of hij de opvatting deelt dat de niqab niet thuis hoort op Nederlandse universiteiten “en dat dus niet moet worden ingegaan op deze nieuwe islamitische eisen? Bent u bereid de Rijksuniversiteit Groningen publiekelijk op te roepen zich te verzetten tegen deze bizarre eisen? Zo neen, deelt u dan de mening dat bij examens en tentamens iedereen zich desgewenst in niqaabs en burka’s mag hullen en dat het iscriminerend is dat dit alleen is voorbehouden aan vrouwen?” Om die reden zou Plasterk het bestuur daarop moeten aanspreken en de banden met de universiteit moeten willen verbreken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK