Barroso haalt bakzeil

Nieuws | de redactie
16 juli 2007 | De berichtgeving over grote extra investeringen van de EU in kennnis en studentenuitwisseling blijkt nogal voorbarig. De eerste sessie van de lidstaten met de Europese commssie over de begroting 2008 eindigde in een nederlaag voor commissievoorzitter Barroso. Noch voor zijn petproject , toptech-insituut EIT, noch voor het satellietsysteem Galileo blijken de ministers geld te willen vrijmaken. Ook snijden zij aanzienlijk in het zevende R&D-kaderprogramma en Eramus Mundus voor uitwisseling. Verschillende landen lieten aantekenen dat zij nog niet instemmen, zoals Finland, België en Denemarken.  

Begrotingscommissaris Dalia Grybauskaite stelde dat de lidstaten hiermee met vuur aan het spelen zijn, omdat kennis en R&D gezamenlijk als prioriteit zijn erkend en aangegeven, maar op deze manier juist deze sectoren bij inperking van het budget getroffen moeten worden. Haaar voorstel ging uit van een EU- begroting van 0.97 % van het BNP van de Unie, terwijl de ministers een beperking tot 0.95 % wensen aan te brengen. Dat heet een laagterecord te zijn.

De meerjarenbegroting van de Unie is in 2005 na veel touwtrekken vastgesteld en de ministers willen deze nu niet zomaar openbreken. Om die reden is er voor Galileo bijvoorbeeld geen extra geld nu vanuit het bedrijfsleven de animo mee te financieren gering is. Het Europees Parlement zou daarom nu wel al willen openbreken. De Commissie poogde nog het EIT uit de reseves in de begroting van start te doen gaan, maar de ministers stelden vast, dat zulke plooien in het budget er op dit moment niet zijn. In het najaar wordt de definitieve confrontatie verwacht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK