Bedrijfswiskundige extra gekwalificeerd

Nieuws | de redactie
2 juli 2007 | De eerste vijf afstudeerders van de opleiding Bedrijfswiskunde van de HHS vormen de pioniers van de bacheloropleiding. Zij mogen zichzelf nu Bedrijfswiskundig Ingenieur noemen, of Bachelor of engineering. Naast het diploma Bedrijfswiskundig Ingenieur ontvangen deze afgestudeerden twee certificaten, waarmee het voor hen nóg gemakkelijker wordt om een baan te vinden in hun vakgebied.

Dat betreft het certificaat Basisactuariaat, afgegeven door het Actuarieel Instituut. Dit is een startkwalificatie voor de verzekeringsbranche. Maat tevens is in een convenant vastgelegd dat de afstudeerders Bedrijfswiskunde het certificaat Statistisch Analist A krijgen. Er zit zoveel statistiek in het curriculum van de opleiding, dat de studenten de leerdoelen van de opleiding Statistisch Analist A overstijgen. Het certificaat is een startkwalificatie voor statistische functies in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Behalve de voordelen voor de kersverse bedrijfswiskundigen levert deze intensieve samenwerking ook de opleiding veel op. Er worden stage, – en afstudeerplaatsen gegenereerd en bedrijven, gerelateerd aan deze organisaties, staan regelmatig voor de klas tijdens gastcolleges. Bedrijfswiskunde is naast de lerarenopleiding de enige hbo-opleiding waar de toegepaste wiskunde als een rode draad doorheen loopt. De studenten ondervinden dat wiskunde en daaraan verwante vakken zoals statistiek, in brede lagen van de samenleving kan worden toegepast.

Tijdens de afstudeeropdracht in het laatste semester hebben de studenten de kroon op hun opleiding gezet. Zij oogstten veel waardering bij de bedrijven waar die opdrachten werden verricht. Uit de verschillende onderwerpen blijkt wel hoe breed de opleiding Bedrijfswiskunde eigenlijk is. Voor TNO-defensie werd een onderzoek gedaan naar het gebruik van software waarmee op verschillende computerprocessoren tegelijkertijd aan hetzelfde rekenschema gerekend kan worden. Een andere student deed voor de Arbeidsinspectie (Ministerie van Sociale Zaken) een statistisch onderzoek over de wijze waarop arbeidsinspecties uitgevoerd worden.

Twee studenten deden verschillende onderzoeken voor de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Eén onderzoek ging over het beter managen van verschillende databases door het bedenken van nieuwe koppelkriteria, een ander onderzoek betrof het geautomatiseerd herkennen van belangrijke knooppunten in het Nederlandse verkeersnetwerk met behulp van het bekende Google Earth. Een studente heeft zich in opdracht van TNO-bouw verdiept in het doorrekenen van de energiehuishouding van een kas, waarop een laagje water als koel- cq. verwarmingselement is aangebracht. Tenslotte handelde een afstudeeropdracht over het ranken van beursgenoteerde bedrijven op basis van verschillende criteria.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK