Bergklassement Tour op de helling

Nieuws | de redactie
19 juli 2007 | Het huidige Bergklassement in de Tour de France is gebaseerd op een puntentelling waarbij de eerst- aankomende op een berg de meeste punten krijgt. Dat betekent dat minder goede klimmers met een ruime voorspong op het vlakke deel voor de klim, de punten voor de echte klimspecialisten kunnen wegkapen. Zo ontstaat een vertekend beeld, vinden dr. Gerard Sierksma en drs. Bertus Talsma, twee econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen.Met de huidige digitale technieken is het mogelijk de exacte klimtijden te registreren. Sierksma en Talsma hebben op basis van schattingen uitgerekend dat niet Michael Rasmussen de bergkoning van 2006 was, maar de Spanjaard Carlos Sastre. Sastre’s gemiddelde klimsnelheid was 22,10 km per uur, terwijl Rasmussen op een snelheid van 21,67 km per uur bleef steken, met name veroorzaakt door het verlies van 10’51” op de Puerto de Beret in de Pyreneeën.

Nu de Alpenetappes achter de rug zijn staat de huidige gele- en bolletjestruidrager Rasmussen wel op de eerste plaats met een totale klimtijd van 4h58’47” over de zeven hoogste Alpentoppen en een gemiddelde snelheid van 22,83 km/uur. Evans staat op dit moment 2e met een achterstand van 4’47” op Rasmussen; Contodor 3de op 4’52”, Mayo 4de op 5’31” en Moreau 5de op 5’42”. Carlos Sastre staat nu op plaats 7 met een achterstand van 6’07” en een gemiddelde snelheid van 22,37 km/uur.

Een direct gevolg van de invoering van dit nieuwe bergklassement is dat meer strijd geleverd zal gaan worden op de flanken van de cols, omdat het dan om de seconden en de minuten gaat. Inmiddels is een brief onderweg naar de leiding van de Tour om het huidige bergklassement te vervangen door een een meer modern bergklassement dat gebaseerd op de feitelijke klimtijden. De renner die totaal het snelst alle bergen beklimt wordt dan de bergkoning.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK