Hogescholen op achterstand bij techniek

Nieuws | de redactie
13 juli 2007 | Het technisch onderwijs mist vooral in het hbo de slag om de vrouwelijke en allochtone student. Technische opleidingen op universiteiten hebben hier minder problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de UM. De toename van het aantal vrouwen in het hoger onderwijs kan negatief uitwerken voor de daling van het aantal gediplomeerden met een technische opleiding. Vrouwen kiezen immers minder snel voor een technische opleiding.

Desalniettemin is het aandeel techniek onder vrouwen in het wo hoger dan in het hbo en daalt dit bovendien niet verder Dit is wel het geval in het hbo. Vanwege de toename van het aantal allochtonen in Nederland de laatste jaren, is er volgens onderzoeker dr. Frank Cörvers behoefte aan een inventarisatie van de belangstelling van allochtonen voor een technische opleiding. Allochtone mannen kozen bij universiteiten de laatste jaren vaker voor techniek dan autochtonen. Dat geldt juist niet bij de hogescholen.

Volgens Cörvers blijft het vooralsnog onduidelijk waarom het wo en beter in slaagt om vrouwen en allochtonen te winnen voor een technische opleiding dan het hbo. De oplossing is daarom niet eenduidig. Zowel een aanpassing van het curriculum aan de doelgroep vrouwen en allochtonen is plausibel, alsook diametaal andere strategie: het vergroten van het marktaandeel van de technische opleidingen onder autochtone mannen door aanpassing van de curricula aan deze doelgroep.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK