Hulp pardonhouders bij snellere integratie

Nieuws | de redactie
13 juli 2007 | Enkele duizenden vluchtelingen die onder de pardonregeling vallen en willen studeren, dreigen forse studievertraging op te lopen. De uitvoering van de regeling kan volgens staatssecretaris Albayrak nog twee jaar duren. De Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF wil voorkomen dat nog meer studievertraging voor zal optreden en heeft besloten een overbruggingsregeling te treffen.Onder de ruim 25.000 mensen die als gevolg van het Generaal Pardon een verblijfsvergunning zullen krijgen bevinden zich naar schatting een paar duizend hoger opgeleide vluchtelingen. Het UAF verwacht dat het verstrekken van verblijfsvergunningen volgens de pardonregeling extra aanmeldingen op zal leveren van vluchtelingen die alsnog willen gaan studeren. Ook zullen meer vluchtelingen begeleiding gaan vragen bij het vinden van een baan nu zij mogen gaan werken.
“De Staatssecretaris van Justitie heeft aangegeven dat de uitvoering van de pardonregeling nog 2 jaar kan duren. In veel gevallen zal dat betekenen dat veel vluchtelingen daardoor nog later met hun integratie kunnen starten, terwijl ze staan te trappelen om aan de slag te gaan”, aldus Kees Bleichrodt, directeur UAF. “Om dat te voorkomen willen wij voor hen klaar staan opdat ze nog voor het komend studiejaar kunnen worden ingeschreven. Tenslotte is iedereen gebaat bij een snelle integratie van deze groep mensen”.

Het UAF heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de komst van een pardonregeling voor mensen die onder de oude vreemdelingenwet jarenlang op een beslissing wachtten of niet terug konden keren. De Stichting is blij dat er nu duidelijkheid is gekomen voor deze mensen.


Kees Bleichrodt: “Het is geweldig dat deze groep mensen na jarenlang onzekerheid nu eindelijk mogen gaan participeren in de Nederlandse samenleving. Om te bevorderen dat ze komend studiejaar al kunnen beginnen treft het UAF nu een overbruggingsregeling. Dat betekent dat wij ze tijdelijk financieel ondersteunen bij hun studie totdat zij in aanmerking komen voor studiefinanciering van de overheid.”

Voor het UAF betekent het pardon ook een belangrijke doorbraak. Van de 2.500 vluchtelingen die de stichting op dit moment ondersteunt komen 494 mensen voor het pardon in aanmerking. Zij hebben de afgelopen jaren – onder moeilijke omstandigheden – Nederlands kunnen leren en zijn met steun van het UAF gestart met een studie aan het hoger onderwijs in Nederland. Voor de vluchtelingstudenten onder 30 jaar betekent het dat zij in veel gevallen nu ook recht krijgen op reguliere studiefinanciering.

Van de vluchtelingstudenten die de stichting steunt en die onder het generaal pardon vallen, zijn inmiddels ruim 100 vluchtelingen afgestudeerd. Nu ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen kunnen ze, met hun diploma op zak direct aan het werk.

Kemija uit Bosnië: Tijdens mijn studie heb ik bij drie verschillende bedrijven stage gelopen. Alledrie boden ze mij een baan aan. Omdat ik geen verblijfsvergunning had moest ik drie keer “nee” verkopen, dat was zo frusterend. Het eerste dat ik ga doen als ik straks mijn vergunning heb is die bedrijven bellen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK