Marijnissen tipt boek ScienceGuide

Nieuws | de redactie
13 juli 2007 | SP-leider Jan Marijnissen zit met een stapel boeken reces te vieren. Hij laat de lezers van zijn blog meegenieten en geeft ze tips. Daarin komt ook een door ScienceGuide gepresenteerd boek aan de orde. Over David Bornsteins 'Hoe verander je de wereld' haalt hij de bespreking aan en zegt: "Het boek vertelt de verhalen van ’sociale ondernemers’ die allen op creatieve, nieuwe en vastberaden wijze proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld." Ook citeert hij de aanbeveling van Nelson Mandela en concludeert "Met een dergelijke recensie van Nelson Mandela moet ‘How to change the world‘ zeker het lezen waard zijn."


Bornsteins boek gaat inderdaad over de ‘sociaal ondernemer.’ Belangrijke universiteiten in Amerika bieden opleidingen in maatschappelijk ondernemerschap. Journalisten, filantropen en ontwikkelingsmedewerkers maken vaak gebruik van de term. Maar hierbij gaat de meeste aandacht uit naar hoe bedrijfskundige en management vaardigheden kunnen worden toegepast om maatschappelijke doelen te verwezenlijken, bijvoorbeeld hoe non-profit organisaties activiteiten met winstoogmerk kunnen uitvoeren om zo inkomsten te genereren. En terwijl dit een belangwekkende trend betreft, beschouwt dit boek sociaal ondernemers op een andere wijze. Zij worden gezien als omvormende krachten: mensen met nieuwe ideeën om de grote problemen aan te pakken, die onophoudelijk hun visie najagen, mensen die niet weten wat “nee” betekent, die pas opgeven als hun ideeën zo breed mogelijk zijn verspreid.

Een aardig vooorbeeld van de succesvolle sociale entrepreneurs noemt Bornstein de onderwijshervormer J.B. Schramm. “J.B. Schramm is helping low- income students across the U.S. enroll and succeed in college. Operating from outside the educational system, J.B. has identified a fundamental disconnect that prevents thousands of high-potential students from attending college. (College graduates can expect to earn $1 million more during their lifetimes than high school graduates.) J.B. has designed a program that motivates all the actors within this system (students, high schools, colleges, and communities) to correct it. His training programs are designed for high school students who possess the talent to succeed in college, but lack the support to maneuver through the application process to present their strengths effectively.

College Summit organizes intensive, four-day, on-campus workshops during which low-income high school seniors complete their college applications essays, overcome emotional hurdles through peer-support, receive one-on-one college counseling, complete common applications and learn to navigate the financial aid system. College Summit students enroll in college at a rate of 80 percent, against a national average of low-income enrollment of 46 percent. The organization is now working with city governments in Chicago, Los Angeles, Oakland and Charleston to help rebuild the college guidance systems in public schools.”

De volledige presentatie van het boek leest u op onze pagina Boeken hier.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK