Mooi onderzoek krijgt extra kansen

Nieuws | de redactie
10 juli 2007 | 83 jonge onderzoekers krijgen een Vidi-beurs om hun werk gedurende 5 jaar structureel uit te bouwen in een (eigen) onderzoekslijn. NWO geeft daarbij maximaal 600.00 € per onderzoeker. Vidi-subsidies zijn bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht, vernieuwende ideeën genereren en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling brengen.

De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Zij gaan nu projecten en thema’s uitdiepen als Elektronica van de toekomst door
Bert de Boer van de RUG: ‘De toekomstige ontwikkeling van moderne elektronica hangt aan een zijden draadje, omdat de miniaturisering van o.a. transistoren binnen 10 jaar zijn limiet bereikt. De onderzoekers hebben zich tot doel gesteld om de kleinst mogelijke schakelaars te maken van organische materialen.’ Interessante andere voorbeelden zijn:

DNA schade: eerst uitpakken, dan repareren? door Haico van Attikum van LUMC: ‘Ons chromosomale DNA is verpakt met behulp van eiwitten. Wanneer het DNA beschadigd raakt vormen deze eiwitten een obstakel voor een efficiënte reparatie van schade. Het onderzoek bestudeert op welke wijze enzymen beschadigd DNA uit de eiwitverpakking halen om de schade te repareren en het ontstaan van mutaties en daarmee ziektes zoals kanker te voorkomen.’

Ontwikkeling van het sociale brein door E.A.M. Crone van de UL: ‘In de adolescentie spelen vertrouwen en samenwerking een belangrijke rol. Onderzoekers hebben laten zien dat tijdens het maken van sociale beslissingen rationele en emotionele gebieden op verschillende manieren samenwerken. In dit project richten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van deze hersengebieden in de kindertijd en adolescentie.’

Christelijke apocriefe tradities in de Middeleeuwen door Els Rose van de UU: ‘Bij het proces van canonvorming in de eerste eeuwen van het christendom vielen allerlei geschriften over bijbelse figuren en gebeurtenissen buiten het bijbelse bestek. In dit project staan deze zogenaamde apocriefe tradities centraal en wordt hun invloed op de middeleeuwse religieuze cultuur in woord en beeld onderzocht.’

Scholing in verstoorde arbeidsmarkten door B. Jacobs van de UvA: ‘De opbrengst van investeringen in scholing wordt in de arbeidsmarkt gerealiseerd. Arbeidsmarktinstituties en welvaartsstaten bepalen de werkloosheid, het aantal gewerkte uren, de uittredingsleeftijd, loonverschillen en het inkomensprofiel over het leven. Dit onderzoek bestudeert hoe arbeidsmarktinstituties en welvaartsstaten scholinginspanningen beïnvloeden.’

Welkom in Olympisch Beijing? door Jeroen de Kloet UvA: ‘China grijpt de Olympische Spelen van 2008 aan om zich te presenteren als opkomende wereldmacht. Naast deze nationalistische zelfpromotie onderzoekt dit project hoe dit wereldwijd uitpakt op TV en het Internet, en welke kritische rol Chinese bloggers en kunstenaars spelen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK