SP: onderzoek bindingspremies

Nieuws | de redactie
2 juli 2007 | Jasper van Dijk (SP) gaat minister Plasterk morgen scherp aan de tand voelen over wat hij tegen ScienceGuide “de exorbitante hoogte van de bindingspremie” van UM-voorzitter Ritzen noemt en met name over “het gebrek aan transparantie in de jaarverslagen”, waardoor deze bindingspremie niet bekend was. Hij vraagt de minister daarom onder meer om een aanscherping van de Richtlijn verslaggeving hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, zodat meer transparantie ontstaat en of “de UM [wel of] niet naar de geest van de wet heeft gehandeld?”

Tevens wil de SP een nader onderzoek van OCW naar de handelwijze van alle HO-instellingen op dit terrein: “welke instellingen (hogescholen, universiteiten) nog meer een bindingspremie hebben geboden om bestuurders aan zich te binden?” Ook vraagt Van Dijk de minister om concrete voorstellen om het verschijnsel bindingspremie voor collegeleden “aan te pakken, bijvoorbeeld door middel van een begrenzing.”

De Raad van toezicht van de UM kondigt een radiostilte af over “de berichtgeving in landelijke en regionale media over de arbeidsvoorwaarden van de heer Ritzen, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht.” Men geeft aan dat minister Plasterk hen reeds om opheldering heeft gevraagd en zij doende zijn die te verschaffen en “de minister van alle relevante documentatie te voorzien.” Meer wenst de Raad niet te melden over deze zaak en zegt daarom: “verder onthouden wij ons van commentaar.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK