UvA ziet Barclays als ‘breekijzer’

Nieuws | de redactie
17 juli 2007 | De aankondiging dat Barclays fors wil investeren in de UvA, is vooral bedoeld om een “mentaliteitswijziging” bij andere banken te bewerkstelligen. Die investering gaat overigens alleen door als ABN-AMRO het overnamebod van Barclays accepteert. Dan wordt Amsterdam namelijk het hoofdkwartier van de nieuwe bank, en “aan deze transactie is deze investering conditioneel”, zo zei bestuurder Frits Seegers van Barclays.Na informele gesprekken met burgemeester Cohen, wethouder Asscher en collegevoorzitter Van der Toorn heeft de bank met hoogleraar corporate finance Arnoud Boot het initiatief verder uitonderhandeld ten behoeve van de Amsterdam Business School.

Boot vertelde tegen ScienceGuide dat de met de aankondiging van de 20 miljoen investering ook een signaal wordt afgegeven naar de ‘Duisenberg Groep’, waarvan ook hij lid is. “In die Groep, die overigens officieel Holland Finance Center heet, zitten we met een groep banken die allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Terwijl ze per jaar gerust 300 miljoen aan advieskosten uitgeven, denken ze dat voor een universiteit een bijdrage van tussen de 100.000 en 300.000 euro wel voldoende is, omdat universiteiten immers ook door de overheid bekostigd worden. Maar zo komen we er dus niet. Als het gaat over investeringen van grote banken hebben, dan moet je dus echt denken aan bedragen in de orde van grootte van 20 miljoen. Er is dus een mentaliteitswijziging nodig, en dat willen we dus op deze manier bereiken. Dit initiatief is een breekijzer. Als het geld eenmaal binnen is, en Holland Finance Center wil meedoen, dan kan dat natuurlijk. Het is namelijk van groot belang dat we in Nederland alle krachten bundelen”.

Seegers is het eens met de benadering van Boot: “Wij zien onszelf met dit initiatief als partner van de UvA. Ik hoop dat andere bedrijven met ons hierin mee willen doen. Het gaat erom dat we samen er iets moois van weten te maken. Zoiets is veel meer dan alleen maar ‘goed voor Barclays’. Het is de fundering voor de verdere bloei van Amsterdam als financieel centrum en dat is weer goed voor de economische ontwikkeling van Nederland”.

In de Amsterdam Business School zal een Barclays Finance Center worden opgenomen. Dit zal samenwerken met de University of Chicago, die al langer een partner van Barclays is. Een concrete invulling daarvan kon nog niet gegeven worden. Het Barclays Center zal in elk geval een leerstoel en scholarships omvatten en de universiteit middelen geven om topeconomen voor onderwijs en onderzoek aan te trekken. Van der Toorn bevestigde tegen ScienceGuide dat het Barclays Center een niet-bekostigd deel van het onderwijsaanbod gaat verzorgen. Dat biedt de mogelijkheid om topeconomen zonodig marktconform te belonen. “Het is nu eenmaal zo dat als je een topopleiding wilt opzetten, je soms mensen meer moet betalen dan de gemiddelde hoogleraar verdient. Het is natuurlijk ook zo dat men niet alleen vanwege de salarissen, maar vanwege de uitdagende onderzoeksomgeving naar Nederland komt”.

De Amsterdam Business School kan op deze wijze tevens als trainingsinstituut gaan functioneren voor de medewerkers van Barclays. Seegers sprak daarbij zelfs van 15 à 20.000 mensen. De investering richt zich “specifiek op de Amsterdam Business School, en staat wat dat betreft dus buiten de Hogeschool van Amsterdam”, zo meldde collegevoorzitter Karel van der Toorn van de UvA/HvA. Vanwege de verbindingen tussen de Amsterdam Business School en het domein Economie van de hogeschool gaat hij er wel vanuit dat de hbo-opleidingen van deze ontwikkelingen profijt zullen hebben.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK