Wikikids: de Wikipedia voor kinderen

Nieuws | de redactie
9 juli 2007 | Een hond stamt af van de wolf; je kunt aan zijn staart zien of hij blij is en als je hem te veel chocola voert, gaat hij dood. Dat meldt één van de eerste pagina’s van Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar verder en telt Wikikids 1920 artikelen en 1588 geregistreerde gebruikers. Wikikids is de Wikipedia voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Informatie opzoeken, je eigen kennis onder woorden brengen en die vervolgens delen met andere gebruikers. Beter kan leren niet worden. Grote broer
Het principe van Wikikids is hetzelfde als dat van grote broer Wikipedia: iedereen die zijn kennis over een bepaald onderwerp met anderen wil delen, schrijft een lemma. Dat wordt door de andere gebruikers en door een team van zogenoemde moderatoren aangevuld, verbeterd en gecorrigeerd.

Toepasselijk
De moderatoren kunnen ook een aanzet voor een artikel maken dat kinderen vervolgens aanvullen. Momenteel worden kinderen bijvoorbeeld opgeroepen hun woonplaats te beschrijven voor de WikikidsAtlas. Op die manier groeit er een digitale encyclopedie over de meest uiteenlopende onderwerpen en met talrijke links naar verwante onderwerpen en toepasselijk beeldmateriaal.

Oefenen
Kinderen die http://www.wikikids.nl/ bezoeken, kunnen informatie opzoeken én informatie toevoegen. Het opzoeken werkt net als bij een zoekmachine. Hoe je een tekst kunt toevoegen wordt stap voor stap uitgelegd. Wie het plaatsen van een artikel nog niet helemaal in de vingers heeft, kan eerst even oefenen in de ‘zandbak’, of een vraag aan een moderator stellen.

Docent ICT
De site is weliswaar voor en door kinderen, maar op de achtergrond werkt een team van volwassenen mee. Gerard Dümmer, docent ICT op Hogeschool Domstad, nam het initiatief voor Wikikids. Inmiddels werkt hij samen met een zeer actieve projectgroep (bestaande uit: Harm Hofstede, Leen Faas, Ronald de Moor en Harry Spoelstra), adviseurs van Wikipedia, middelbare scholieren, en studenten van de pabo.

Mediawijs
De Domstadstudenten doen in het kader van hun stage projecten om de leerlingen vertrouwd te maken met Wikikids. Dümmer: ‘Werken aan en met Wikikids is een authentieke manier van leren. Het levert kinderen veel mediawijsheid op. Ze merken bijvoorbeeld dat ze meer dan één bron moeten raadplegen om de feiten te checken. En het is heel laagdrempelig. Je hoeft geen whizzkid te zijn om een wikipagina te maken. Dat geldt ook voor leerkrachten: je kunt heel gemakkelijk je klas aan een artikel laten werken.’ Deel en leer: www.wikikids.nl

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK