Belarus en Iran pakken studenten hard aan

Nieuws | de redactie
21 augustus 2007 | De steeds nauwere samenwerking tussen Iran en Belarus heeft ook effect op de handelwijzen van de beide regimes. De repressie van jongerenorganisaties die een rechtsstaat en democratische openheid in Belarus bepleitten, neemt weer toe. Fysiek geweld en opsluiting van dissidenten worden feller toegepast. Dit is ook in Iran sinds deze zomer aan de orde van de dag. Publieke executies en stenigingen zijn daar weer ingezet door het regime. Onder de vrouwen – en studentenorganisaties wordt hard ingegrepen.

Vele andersdenkenden uit de civil society zijn opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen. De officiële televisiekanalen plaatsen dit in een politieke context: academici uit instituten die met Iraans-Amerikaanse steun en onderzoekers functioneren zijn gearresteerd en tot zelfbeschuldiging van spionage en dergelijk op tv gebracht.

Dictator Loekasjenko en president Ahmedinejad verbindt in deze acties één vrees. In die tv-bekentenissen in Iran geven de beklaagden toe dat zij voorbereidingen uit het buitenland steunden om ‘oranje revoluties’ à la Georgië, Servië en Oekraïne te organiseren. Niets vrezen de beide regimes duidelijk zó zeer. Een brede burgerbeweging die vanuit het studentenprotest overslaat naar de opgeleide middenklasse en vooral stedelijke bevolkingsgroepen, die snakken naar meer geestelijke en institutionele ruimte en vrijheden, is hun obsessie. De twee regimes lijken elkaar hierin ook op te jagen. Loekasjenko gaat bijvoorbeeld in zijn land de vestiging en geldhandel door Iraanse banken mogelijk maken, terwijl hij tegelijkertijd voor het eerst weigert nu ook met president Poetin tot overleg te komen over de lopende samenwerkingsrelaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK