Bèta/Tech trekt

Nieuws | de redactie
10 augustus 2007 | Bèta trekt weer in het hoger onderwijs. De vooraanmeldingen voor bètatechnische opleidingen in hbo en wo stijgen fors ten opzichte van het 2006: 5,7% bij de hogescholen, bijna even snel als de stijging voor het totale hbo van 6,2%.  Bètatech in het wo stijgt met 9%, terwijl het voor heel de universitaire sector 7,7% is. Met name in het hbo lijkt daarmee sprake van een snelle trendbreuk. Vooral bij grotere techniek- hogescholen als Avans, Hanze, HAN en HU is sprake van duidelijk herstel.

Nog recent liet het Platform Bèta/Techniek cijfers en analyses zien op ScienceGuide die zorgelijk waren. De trendbreuk is zo sterk -blijkbaar mede ingegeven door de goede vooruitzichten op innovatief werk bij de tekorten aan bèta-technici- dat bij een voorzetting bij deze vooraanmeldingen in  de definitieve aanmeldingen een stijging van ongeveer 12,2% ten opzichte van 2000 mogelijk zal zijn.

Vanuit het Platform wordt onderstreept, dat “dat betekent dat we erg dicht bij bij de tussendoelstelling zijn die het Platform Bèta Techniek is gesteld: + 15%. Belangrijk bij het halen van die doelstelling is dat de hogescholen het tij hebben weten te keren en dat er nu voor het eerste een stijging in de aanmeldingen is te merken. Het lijkt er dus op dat de inspanningen die de instellingen van basisonderwijs tot arbeidsmarkt zelf hebben geleverd in samenwerking met het Platform hun vruchten beginnen af te werpen. Gezamenlijk zijn we er in geslaagd zijn om een trendbreuk te forceren.”

Op ScienceGuide is deze week een nieuwe pagina Bèta Techniek ingericht, met extra verdiepingsmateriaal en links naar alle lectoren in het bèta-onderzoek en een speciale pagina met portretten van Bijzondere Bèta’s en hun drijfveren, achtergronden en vaak fascinerende wetenschappelijke en maatschappelijke wederwaardigheden en loopbanen. Met onder meer Nobelprijswinnaars David Gross en sir Clive Granger, Shell-topman en senator Rein Willems, ‘Student van 2006’ Peter Bosma, Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt en telecomexpert en HAN-lector Jaap van Till.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK