Censuur en crisis verergeren

Nieuws | de redactie
7 augustus 2007 |

“Het is tijd een eind te maken aan de anarchie op het internet.” Dat zei dictator Loekasjenko tijdens een werkbezoek aan de grootste, door de staat gecontroleerde krant in zijn Belarus. “We moeten deze grote technische prestatie van de mensheid niet laten ten onder gaan tot een riool.” Loekasjenko wees er op dat regels om het internet aan banden te leggen niets bijzonders zijn: “We`ll not be pioneers in this regard, such practices exist in many states.”
Zhanna Litvina, chairwoman of the Belarusian Association of Journalists, said that Mr. Lukashenka`s statement heralded new restrictions on the Internet, which she described as “the only remaining space where free expression is possible” in Belarus. Belarus was 151st out of 168 countries in the 2006 RSF ranking of nations in terms respect for press freedom. Only two other post-Soviet countries, Uzbekistan and Turkmenistan, were ranked worse.

Intussen staat het land economisch aan de afgrond. Om de grote schulden aan onder meer Rusland te kunnen betalen heeft het regime een lening van een half miljard bij president Chavez van Venezuela losgepeuterd en wordt ook de economische band met Iran versneld aangehaald. Tegelijk heeft de dictator allerlei topmensen van zijn bewind ontslagen, onder meer de leiding van zijn geheime dienst, de KGB, en die van het staatsbedrijf dat het gastransport vanuit Rusland regelt. Dat laatste is de kurk waar het land op drijft, zodat sprake lijkt te zijn van een diepe crisis waarop de president de greep aan het verliezen is.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK