Censuur en hersenspoeling weer bon ton in Belarus

Nieuws | de redactie
23 augustus 2007 | Ideologische en ‘sociale’ vorming dat zijn in Belarus volgens het regime “today’s priorities of education.” Voorzitter van het ‘educational committee of the Minsk city executive committee Uladzimir Scherba’ zei dit op een forum voor de medewerkers van de onderwijsorganen in ‘the great hall of the Palace of Republic’ gisteren. Ideological upbringing appears to be especially relevant due to active social processes, the official remarked.

According to him social development of teachers and parents of contemporary youth was held in the “state ideological vacuum and mosaic socio-political situation.” For this reason the educational institutions’ task is to “minimize the stress consequences of 1980s.” Oftewel de perestroika en glasnost uit de Gorbtsjov-tijd moet worden weggepoetst en Belarus zou terug moeten keren naar de tijden van Breznjew en Stalin.

“A special role is to be played by the update information and communication technologies.” In this context Scherba paid special attention to the problem of “dirty internet” accessible to schoolchildren and students who get information there including the anti-state information. Hij pleit voor de “adoption of complex measures on creation of a safety information space.” Op universiteiten en scholen is daarmee inmiddelsbegonnen door het regime: “for example, at school 158 the information is coming to the internet kiosks through filters and is of exclusively educative and instructive nature”, zo melden critici van het bewind.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK