Collegegeld gericht ingezet voor kwaliteit

Nieuws | de redactie
9 augustus 2007 | De invoering van collegegeld in Duitsland brengt een opmerkelijk nieuwe financieringsvorm naar voren. Instellingen richten stichtingen op waarin deze nieuwe inkomsten worden verzameld. Deze wijzen hun middelen vervolgens specifiek toe aan activiteiten of onderdelen in de universiteit of hogeschool die studeerbaarheid en kwaliteit van het onderwijs versterken. In veel gevallen beslissen studenten mee.


De Fachhochschulde Münster en de universiteit Duisburg-Essen lopen hiermee voorop, daartoe aangemoedigd vanuit de studenten. Zij hopen ook andere stakeholders aan te trekken die in de stichting willen meedoen om extra, gerichte middelen voor het hoger onderwijs beschikbaar te stellen. Dat vergroot meteen de financiële autonomie van de instelling. Münster wil in het eerste jaar 20% van de collegegelden zo specifiek toewijzen, waardoor 2 miljoen euro beschikbaar komt. Ook wordt het zo mogelijk extra geld beschikbaar te hebben voor studenten die in noodgevallen geholpen kunnen worden met hun studiekosten.

Aangezien dit zomersemester bijvoorbeeld in NRW al zo’n 100 miljoen euro aan collegegelden binnenkomt na de invoering daarvan, kan deze ontwikkeling de komende jaren een fikse impuls aan duurzame, kwaliteitsgerichte bekostiging gaan bieden, zo verwachten de bestuurders en studentenorganisaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK