Collegegeld in Duitsland ongrondwettig?

Nieuws | de redactie
22 augustus 2007 | De invoering van collegegeld in het Duitse HO lijkt voor een zware politieke tegenslag te staan. Het constitutionele hof van deelstaat Hessen zou wetgeving daartoe ongrondwettig willen verklaren. Er lagen al klachten vanuit de studenten en de rood-groene oppositie tegen de regelgeving van premier Koch (CDU). Maar nu heeft het 'staatsrechtelijke OM', de Landesanwalt Ute Sacksofsky, een memorandum van 33 bladzijden voorgelegd waarin zij de wet verfassungswidrig noemt.

De staatsrechtspecialiste noemt de klachten ‘rijp voor behandeling en onderbouwd.’ Bovendien heeft zij een eigen procedure in gang gezet om “dieses Gesetz für nichtig zu erklären”. Reden is dat de regelgeving uitgaat van een betaling van 500 euro per semester per student. De grondwet van Hessen stelt in artikel 59 echter dat sprake dient te zijn van kostenloos onderwijs ook aan de Hochschulen. Schoolgeld mag de overheid alleen heffen als de economische toestand van een student of de ouders van scholieren dat toe zou staan.

De deelstaten zijn voor het onderwijsbeleid op basis van het federale Verfassung én van de regionale grondwetten de eerst verantwoordelijken. Zou dus de wet van premier Roland Koch gestopt worden, zijn de politieke gevolgen aanzienlijk. Koch en enkele andere CDU-premiers staan in de komende maanden voor hun herverkiezingscampagne. Invoering van collegegeld is een zwaar punt van hun beleid uit de voorbije vier jaar. Zou in Hessen deze zaak ongrondwettig verklaard worden, kon Merkel haar partij weleens snel van dit onderwerp willen en kunnen verlossen. De kanselier benadrukt juist de noodzaak van kennisinvesteringen, kennismigranten en een hoger onderwijsniveau. Ook zou zij hiermee haar interne CDU-rivaal Koch politiek weer eens de baas zijn, te meer nu deze in de peilingen sinds kort ernstig verzwakt is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK