Duits promotierecht op de helling

Nieuws | de redactie
8 augustus 2007 | Het recht op promotie moet niet langer automatisch en onbegrensd aan elke wo-faculteit gegeven zijn. Matthias Kleiner, president van de DFG, een soort NWO van Duitsland, schokt de universiteiten met zijn pleidooi voor een maximaal 10-jarig promotierecht, dat bovendien gekoppeld zou moeten worden aan de toekenning van een hoogwaardig kenmerk bij accreditatie.


Kleiner wil dat alleen die faculteiten of opleidingsdomeinen de doctorstitel mogen verlenen – en dus promotieonderzoek doen uitvoeren en begeleiden – die “intensive Forschung” bedrijven. Alleen daar kan de promovendus kwalitatief voldoende in zijn onderzoeksvaardigheid opgeleid en begeleid worden. “Eine sehr hohe Qualität und genügend große fachliche Breite der Forschung sind Mindestanforderungen für das Promotionsrecht”.

Hij betwijfelt openlijk of alle nu gevestigde faculteiten aan zo’n benchmark voldoen. Daartoe zouden een krachtige interne kwaliteitszorg met een “externe Systemakkreditierung” ingezet moeten worden om dit te borgen. Het promotierecht zou daarbij als een “Auszeichnung und Qualitätssiegel” verleend moeten worden voor maximaal tien jaar. De vanzelfsprekendheid daarvan als “inhaltsschwaches Statussymbol” acht Kleiner geen garantie voor de noodzakelijke kwaliteit van de universiteiten in Duitsland. De borging van de kwaliteit van de promoties is “nicht überall zum Besten bestellt”, zegt hij met vilein understatement.

Woedend reageert onder meer de Alexander von Humboldt Stiftung die deze voorstellen “de laatste nog niet voltooide diskwalificatie” noemt “van wat nu nog een professor heet te zijn”. De Stiftung erkent dat sprake is van titelinflatie doordat de faculteiten grote aantallen eredoctoraten uitdelen. Dat ook de Fachhochschulen in deze situatie een eigen recht op promotie claimen, vindt de Stiftung dan ook net zo verkeerd als de scherpe lijn van de DFG-president.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK