Extra bestraling helpt genezing borstkanker

Nieuws | de redactie
7 augustus 2007 | Bestraling met een extra dosis na de operatie van borstkanker levert betere genezing op, zo blijkt uit onderzoek van prof. Harry Bartelink en collega's van het NKI. Tijdens het gerandomiseerd onderzoek werden meer over heel Europa ruim 5000 borstkankerpatiënten gedurende 10 jaar gevolgd door een samenwerkingsverband tussen het NKI-AVL en 32 andere Europese onderzoeksinstituten, geleid door Bartelink.

Professor Bartelink en zijn collega’s onderzochten borstkankerpatiënten die na operatie twee bestralingsdosissen ontvingen: een dosis van 50 Gy gevolgd door een extra bestraling (boost) van 16 Gy. De boost leidde tot 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor na borstbesparende operatie. De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Een belangrijke pluspunt is ook dat door de goede behandeling meer dan 80 procent van de patiënten nog in leven is 10 jaar na de behandeling.

Bartelink: “De gunstige behandelingsresultaten zijn mede tot stand gekomen dankzij de hoge kwaliteitseisen waaraan de participerende centra moesten voldoen. De uitkomsten van deze trial hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van de behandelingsschema bij vrouwen.” Omdat in ons land ongeveer 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt, is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ongeveer 80 procent van de vrouwen ondergaat borstbesparende operatie. De resultaten van het onderzoekt worden gepubliceerd in het augustusnummer van het toponcologisch tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink inmiddels een grote studie gestart waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe met moderne moleculaire biologische technieken de gevoeligheid voor bestraling beter kan worden voorspelt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK