Koenders haastig met Europees aanbesteden

Nieuws | de redactie
15 augustus 2007 | Minister Koenders gaat met onmiddellijke ingang de lopende ontwikkelingsprogramma's op het gebied van hoger onderwijs afbouwen. Hij wil dit soort samenwerkingsprogramma's en de beurzenprogramma's per 1 januari 2008 Europees aanbesteden. VSNU en HBO-raad zijn ongelukkig. De koepelorganisaties hebben geen bezwaar tegen het voornemen van de minister om aan te besteden, maar niet ten koste van lopende activiteiten en samenwerking met de derde wereld.

De onmiddellijke afbouw van de programma’s leidt er onder andere toe dat projectaanvragen die op dit moment lopen met onmiddellijke ingang stopgezet worden en beursstudenten  uit ontwikkelingslanden de toekenningsbrief voor hun beurs niet voor 1 september zullen ontvangen waardoor zij niet weten of zij hun studie in Nederland kunnen beginnen of voortzetten.

Dit besluit lijkt dan ook op kapitaalvernietiging en zou leiden tot een afnemend vertrouwen bij de Zuidelijke partners, zo vrezen zij. “Het kind wordt met het badwater weggegooid,” vreest hbo-voorzitter Terpstra in een protestbrief aan de minister.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK