Linnaeus en de biodiversiteit

Nieuws | de redactie
15 augustus 2007 | Crithmum siculum etc. (= Sesli bocconi Guss.), Herbarium Boocone, voor 1674, Collectie Nationaal Herbarium Nederland. 
Foto Ben Kieft
Vanwege de driehonderdste geboortedag van de grote bioloog Linnaeus organiseert de KNAW, in samenwerking met de Zweedse Ambassade en de Linnean Society of London, een internationaal symposium. Verleden, heden, en toekomst van onderzoek aan de biodiversiteit op onze planeet staan daarin centraal.In het bijzonder:
-Linnaeus in Holland (over het belang van Linnaeus’ interactie met Nederlandse geleerden en collecties tijdens zijn formatieve jaren in Nederland).

-Van catalogus tot stamboom van het leven (over de groeiende inzichten in de evolutionaire verwantschap tussen soorten).

– Determineren met DNA-barcodes (met de ‘draagbare Linnaeus’ het veld in?)

-De evolutie van biodiversiteit (over de processen die tot soortvorming leiden).

-Wat zijn soorten eigenlijk en hoe gaan we om met hun naamgeving?

-Het belang voor de mens en de toekomst van biologische diversiteit.

Inmiddels hebben zo’n vijftien onderzoekers toegezegd bij te willen dragen aan het programma. Hieronder zijn zeer grote namen als Quentin Wheeler (Verenigde Staten, cybertaxonomie van insecten), Paul Hebert (Canada, van het mondiale Barcoding Consortium), Kevin de Queiroz (Frankrijk, de fylocode) en Geerat Vermeij (Verenigde Staten, uitsterven en ontstaan van soorten). Het symposium vindt plaats op 1 en 2 oktober 2007 in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, te Amsterdam. U kunt u voor het symposium aanmelden via het elektronische aanmeldformulier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK