Onderwijs centraal bij Denktank 2007

Nieuws | de redactie
20 augustus 2007 | Hoe zorgen we dat onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar worden afgestemd? De Nationale Denktank 2007 is aan dat thema gewijd en onderzoekt in het bijzonder hoe de tekorten aan arbeidskrachten in de energiesector en het onderwijs verholpen kunnen worden. ScienceGuide sprak met mede-oprichter Rutger Hermsen.De Nationale Denktank hebben we 2 jaar geleden met een groepje van 6 wetenschappers opgericht. We kenden elkaar van het Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica AMOLF in Amsterdam. We deden toen mee aan een ideeënwedstrijd van de Avond van Wetenschap en Maatschappij. Onze inzending was het idee van de Nationale Denktank. We gingen uit van de gedachte dat je de meest taaie problemen in Nederland alleen kunt oplossen als je mensen bij elkaar brengt van universiteiten, bedrijfsleven en overheid die daar samen naar kijken.

Ons idee eindigde bij de beste 3, waardoor we het mochten presenteren op de Avond van Wetenschap en Maatschappij. We kregen toen de indruk: er zijn nu zoveel invloedrijke mensen die van ons idee weten en er positief over zijn, het zou zonde zijn om dit nu te laten lopen. We hebben toen een jaar lang nodig gehad om de sponsoring rond te krijgen, en we zijn vorig jaar van start gegaan met een eerste Nationale Denktank.

In 2007 richten we ons op het onderwijs en dan met name op de discrepanties tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Er zijn verschillende sectoren met grote tekorten. We kijken vooral naar de dynamiek in de energiesector, en de onderwijsarbeidsmarkt zelf. De onderwijsarbeidsmarkt is extra interessant, want als de onderwijssector te weinig goede leraren oplevert, bijt die zich in zijn eigen staart.

Er is een discrepantie tussen waar het onderwijs mee bezig is, en de behoefte van de arbeidsmarkt. Omdat universiteiten geld krijgen per student, zijn ze nu vooral gericht op het binnenhalen van zoveel mogelijk studenten, en veel minder op het klaarstomen van studenten op de arbeidsmarkt.

De deelnemers gaan met deze problemen aan de slag. Eerst krijgen ze twee weken full- time training in Driebergen, met lezingen van experts en trainingen van McKinsey en De Baak. Daarna gaan ze onderzoek doen, waarbij ze ook veel het land in zullen gaan om met mensen te praten. In december zal de Denktank met een aantal aanbevelingen komen, die ook implementeerbaar zullen zijn”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK