Psychische klachten en de huisartsenpraktijk

Nieuws | de redactie
31 augustus 2007 | De huisarts ziet veel patiënten met psychische klachten op het spreekuur. Deze patiënten komen vaker en hebben meer tijd nodig per consult dan patiënten met alleen lichamelijke klachten. Ook bestaat er een groep patiënten die een voorkeur heeft voor een gespreksbehandeling in plaats van medicijnen.Dit verhoogt niet alleen de werkdruk voor de huisartsen, maar zorgt er ook voor dat patiënten niet altijd de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.
In haar promotieonderzoek heeft Bettine Schreuders (VU) een nieuwe behandeling voor deze groep patiënten beoordeeld. De behandeling bestaat uit 4 tot 6 gesprekken van gemiddeld een half uur, waarin patiënten, samen met de verpleegkundige, zoeken naar oplossingen voor de dagelijkse problemen die patiënten ervaren. De behandeling heet dan ook: Problem Solving Treatment (PST). Deze verpleegkundigen hebben ca. 70 patiënten behandeld met deze methode; ter vergelijking hebben ca. 70 patiënten met psychische klachten de gebruikelijke zorg van de huisarts gehad. Alle patiënten zijn negen maanden nauwkeurig gevolgd. Tevens zijn de kosten van beide behandelingen met elkaar vergeleken.
De uitkomst laat zien dat patiënten die de PST behandeling kregen net zo veel opknapten als de patiënten die de gebruikelijke zorg van de huisarts kregen. PST is dus een prima alternatief voor bijvoorbeeld patiënten die liever geen medicijnen willen slikken of liever een uitgebreide gespreksbehandeling willen. Deze specifieke zorg is niet goedkoper dan de gebruikelijke zorg. De conclusie van dit proefschrift is dan ook dat hele specifieke zorg alleen ingezet moet worden voor groepen patiënten waarvan we weten dat deze behandeling een meerwaarde heeft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK