Ritzen overtuigt Plasterk

Nieuws | de redactie
17 augustus 2007 | Minister Plasterk is ervan overtuigd geraakt dat de pensioen- en beloningsafspraken voor UM-voorzitter Ritzen volgens de destijds geldende regels zijn opgesteld en hij is er door de RvT van overtuigd dat deze "met de beste bedoeling voor de universiteit gehandeld heeft." Hij blijft overigens van mening dat "de bindingspremie voor de heer Ritzen excessief en onwenselijk was."

Dat heeft hij voorzitter Elverding van de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht woensdag in een gesprek laten weten. Daarbij staat vast “dat die toekenning de verantwoordelijkheid van de Raad van Toezicht was en dat daarbij geen regels zijn overschreden.”

Voorzitter Elverding blijkt bovendien bereid de minister te gaan “adviseren over een normering van de inkomsten voor universitaire bestuurders, in lijn met de ‘Balkenende-norm’ en aan een dregelijke regeling ook actief te zullen willen meewerken. Hij meldde in het gesprek met Plasterk dat de verstrekte bindingspremie aan Ritzen onderdeel was van een pakket dat destijds is uitonderhandeld. “Er is bij de Raad van Toezicht nooit misverstand geweest over het feit dat de heer Ritzen (deels ter dekking van een pensioengat) ook middelen uit zijn vorige functie in Washington meekreeg, maar het totale geboden pakket was volgens de beste inzichten van de Raad nuttig en noodzakelijk om de heer Ritzen voor deze functie te recruteren en te kunnen binden, mede omdat hij ook andere aanbiedingen overwoog. De wijze waarop de betaalde premie in de boekhouding en verslaggeving is verwerkt, was geheel volgens de toen geldende regels.”

De Maastrichtse universiteit had volgens minister Plasterk echter geen dwingende reden om bij de benoeming van Ritzen zo’n aantrekkelijke aanbieding te doen: “Noch de situatie op de arbeidsmarkt voor overheidsbestuurders, noch de specifiek gewenste kandidatuur van de heer Ritzen rechtvaardigen volgens de minister een dergelijk ruime regeling die niet passend is voor functionarissen van door de overheid gefinancierde instellingen.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK